Så får du din valp rumsren

1. Då du vill att din valp ska göra sina behov ute, är det viktigt att det faktiskt är där du är. Ute, alltså! Gå därför ut ofta så att din nya vän får bra förutsättningar att göra rätt från början.
2. När du leker med din valp blir hunden uppspelt. Då blir den även kissnödig. Stanna därför ute (eller gå ut om du leker inomhus) direkt efter leken så att hunden får kissa.
3. Ha ett litet öga på tiden. Det får inte gå för lång tid mellan rastningarna. Då bäddar du för att din hund kissar inomhus. 4. Skäll aldrig på din valp när/om olyckan är framme, ge istället mängder med beröm då valpen gör vad den ska utomhus.
5. Insättningar och uttag fungerar lika på människa och hund. Efter maten är det dags att gå ut och rasta hunden!
6. När din valp vaknar - oavsett om det är morgon, middag eller natt - är det dags att kissa direkt. Var beredd!
7. Om olyckan är framme, lyft inte upp din valp och gå ut direkt. Det kan hunden tolka som att kissar jag på golvet får jag gå ut. Och det är ju knappast det som är tanken...
8. Ge inte mat för sent på kvällen. Låt det gå några timmar mellan kvällsmålet och sista rastningen.
9. När din valp blir kissnödig handlar det oftast om sekunder... ha därför alltid enkel tillång till ett par stövlar eller tofflor. Skor som går snabbt att ta på kommer att rädda mer än en situation inomhus!10. Till sist: Tid och tålamod! Även om det kan kännas tröstlöst en tid, kommer din valp att förstå hur du vill ha det samtidigt som hundens fysik utvecklas        och den kan hålla sig en längre tid.

Våren är på väg – Fika med din hund!

Nu när våren och sommaren är på väg är det extra härligt att vara ute på långpromenad. Att sitta ner en stund med en fikakorg och bara njuta är ljuvligt. Och att ta en fika med hunden ger dig många möjligheter till träning samtidigt.När du packar din fikakorg med kaffe, the och kanelbullar, packar du samtidigt ner vatten och något gott till hunden: Ett grisöra, märgben eller ett annat tuggben.
Fördelarna med hundfika är många: Du ger hunden en godsak, dvs du blir en resurs för din hund. Du får miljö- och social träning genom din aktivitet och hunden får dessutom passiv träning när den stannar vid fikakorgen och betraktar världen runt omkring. Dessutom får ni en skön känsla av gemenskap när ni gör en aktivitet tillsammans.Det behöver inte vara svårare än så!
Har du en valp som ska tränas, börjar du på tomten eller i grannparken.Sedan utökar ni och gör utflykter lite längre bort och med mer i närheten som kan distrahera din hund: barn som leker, bilar som kör, en kanin som springer...har du tillgång till hav eller sjö kan en brygga vara en bra träningsplats.För att utveckla ännu mer kan ni börja ta bussen och/eller tåget, åk in till stan och ha en picnic mitt på stortorget  (om din hund får lov att vara där naturligtvis).
Möjligheterna är många. Prova redan i helgen!